Na majowych łąkach pojawiły się żółte kwiatki, potocznie zwane mleczem. Ich nazwa botaniczna to mniszek
lekarski. Liście, kwiaty i korzenie mają właściwości lecznicze. Warto je stosować przy problemach z wątrobą i dwunastnicą. Aktywizują też pracę kłębków nerkowych, co sprzyja wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Regulują też poziom cukru we krwi. Warto wykorzystać śliczne żółte kwiaty, syrop z nich da nam siłę, wzmocni cały organizm w czasie jesieni i zimy.
Zbieramy rozwinięte kwiaty, gdy obeschną z porannej rosy. Aby uzyskać kilka buteleczek syropu, wykorzystajmy około trzystu kwiatków. Umieszczamy je w garnku i zakrapiamy je dwoma kieliszkami wódki. Po godzinie zasypujemy trzema szklankami cukru, i dolewamy cztery szklanki wody. Gotujemy delikatnie przez około czterdzieści minut. Odcedzamy. I ponawiamy gotowanie roztworu aż do uzyskania gęstości syropu. Gorące wlewamy do buteleczek i odstawiamy w chłodne miejsce. Takie syropy przez cały rok działają i smakują. Są bardzo popularne we Francji i Niemczech.
0 komentarze:
Prześlij komentarz